File de calcan cu piure de romanesco


Publicat: 
Categorii:Retete peste / Feluri principale / Retete de post / Retete la cuptor /



5.0 - 24 voturi





fileurile de calcan sunt extrem de delicioase si apetisante, iar combinatia cu orez basmati la aburi si piure de romanesco ii da o nota de rafinament, care completeaza perfect calitatile de peste "premium" ale calcanului.
romanesco este o specie de conopida italiana ( s-a descoperit langa roma, de unde si numele), foarte interesanta din punct de vedere al aspectului ,dar si al gustului. de un verde fistic, romanesco atrage imediat privirile prin aspectul sau mai "extraterestru". ce este deosebit de interesant (si iubitorii de matematica sunt sigura ca au remarcat deja) este ca romanesco este o reprezentare naturala a fractalului. cu alte cuvinte, este compus din buchetele din ce in ce mai mici care sunt identice cu forma finala. este un model care se replica identic la dimennsiuni din ce in mai mici.


gustul acestei curioase legume este intre broccoli si conopida, dar mai fin si cu un miros mai estompat. nu se prepara termic timp indelungat, pentru ca devine rapid destul de frageda. evident ca o preparare corecta la aburi ii pastreaza cat mai mult din calitatile nutritive (vit. c, carotenoizi), de aceea am optat pentru 2 variante de servire foarte sanatoase: natur, fiert la aburi si un piure cremos cu foarte putina smantana light.

ingrediente:
-4 fileuri de calcan
-faina
-o bucata de romanesco
-2 linguri de smantana
-sare
-piper
-oregano uscat
-optional: un sos de usturoi cu ardei iute si patrunjel


presarati fileurile cu sare, piper si oregano. pudrati-le cu faina si prajiti-le la foc mediu, cateva minute pe fiecare parte, pana se rumenesc usor. prajirea se face in foarte putin ulei de masline.



romanesco se spala,se desface in buchetele si se fierbe la aburi.


o parte din buchetele se mixeaza cu smantana pana se obtine un piure cremos.


se servesc fileurile de calcan cu garnitura de orez basmati parfumat (jasmin) , decorat cu un strat de piure de romanesco si cateva buchetele natur.


stropiti platoul cu un sos "al afresco" : ulei de masline cu suc de lamaie, usturoi macinat, fulgi de chili si patrunjel tocat.


daca nu doriti sau nu aveti timp pentru o prezentare fastuoasa (precum cea anterioara), atunci puteti sa serviti fileurile de calcan stropite cu sos din belsug si decorate doar cu verdeata proaspata tocata.


pofta buna!