Friptura de vita la grill cu ciuperci si dovlecei


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Feluri principale / Retete frantuzesti / Retete craciun /



5.0 - 24 voturi



gratarul de vita pune probleme multor persoane, de aceea multi il evita, de teama sa nu iasa prea uscat sau fad.
astazi vom face un mix grill cu muschi de vita, felii de ciuperci champignon si dovlecei, plin de suculenta si savoare, pe care il vom servi cu sosuri tartar si barbeque, preparate in casa.
vita este cu adevarat o delicatesa, daca este preparata corect. in primul rand, va trebuie carne de buna calitate, deci alegeti cele mai bune fripturi de vita, nu va zgarciti la calitate, mai bine mai putin decat mai prost.
apoi le spalati, se stergeti cu un servet de bucatarie si le marinati. marinata este secretul unei fripturi uniform aromatizate. se amesteca putin ulei de masline cu paprika afumata ( da un parfum foarte imbietor fripturilor), paprika iute, piper negru, plante aromatice uscate (am pus un amestec provensal), un varf de cutit de zahar brun nerafinat si putina sare marina nerafinata. asa obtineti o marinata omogena, ca un ulei foarte colorat. daca doriti sa experimentati, adaugati si putin suc de portocala (o lingurita) sau putin coriandru macinat.
ungeti cu marinata fripturile , asezati-le unele peste altele si dati-le la frigider, acoperite cu folie. se lasa la marinat de la cateva ore pana chiar si o zi.
se scot din frigider cu o ora inainte de le pune pe gratar, ca sa nu faca soc termic.
si acum partea cea mai simpla, dar pe care putini o stiu: tehnica grill-ului de vita. fripturile se pun pe gratarul incins la maxim si se lasa un minut, apoi se intorc.
nu se inteapa si nu se preseaza deloc in timpul frigerii, atfel veti scoate toate sucurile din carne si va ramane tare. 


se mai lasa un minut si pe partea cealalta, tot la foc mare si apoi se intorc iar si se reduce focul la mediu spre minim si se lasa inca 2 minute pe fiecare parte. acest timp este necesar pentru o frigere medie a unei fripturi de grosimea degetului. daca friptura este mai groasa, va iesi in sange la 6 minute de frigere, deci ma i adaugati cate un minut pe fiecare parte, daca doriti sa fie medie. testul corect este cel al presiunii digitale. apasati cu degetul pe carne si trebuie sa o simtiti moale-elastica. daca e prea tare, deja e prea facuta. clasic, se serveste mediu facuta, adica roz in mijloc, asa cum va vom arata si noi.

cand intoarceti carnea, asezati-o in unghi fata de pozitia precedenta, ca sa formeze un grilaj frumos. scoateti fripturile intr-un vas termorezistent cu capac ca sa le pastrati la cald pana sunt gata legumele.

ciupercile se grileaza imediat dupa friptura, ca sa ia aroma lasata de acestea. 

dovleceii se grileaza sau se soteaza in putin ulei de masline, cu un praf de sare si putin usturoi pudra. 

se servesc imediat, cu sos tartar maison si sos barbeque.


este deosebit de suculenta, mediu facuta, se vede in sectiune ca este roz in mijloc. daca doriti friptura in sange, lasati mai putin pe foc. 

chiar si legumele arata bine:

pofta buna!