Negresa dietetica cu alune de padure si nuci


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Deserturi / Retete frantuzesti /



5.0 - 24 voturi







daca sunteti "addicted to chocolate" fara nici o sansa de reabilitare (ca si mine, nu are rost sa neg :) ), atunci cred ca nu veti refuza vreodata o walnut brownie (negresa cu nuci)...dar ce ne facem cand suntem la dieta si ne dorim acea negresa perfecta, cremoasa, umeda si moale la interior, cu o glazura crocanta, gen bezea, fina si subtire care se sparge sub lingurita si ne fascineaza cu aroma fierbinte de ciocolata, nuci si rom... ? raspunsul e simplu, facem negresa dietetica si inteligenta, adica fara toate ingredientele calorioase din reteta clasica.
aceasta reteta a aparut intr-o duminica dimineata cand eram la regim si fusesem extrem de cuminte toata saptamana (a se citi: mese corecte, regulate, sport si hidratare, etc) si simteam ca merit intr-adevar o recompensa :). de obicei duminica dimineata prefer un mic dejun boem, tardiv, ceva gen clatite sau souflé de ciocolata (care e gata in 7 minute), este momentul suprem pentru rasfat... asa ca in loc de clatite, care aduc ceva mai multe calorii, am ramas la negresa cu nuci.

reteta este fara faina, unt, ciocolata si fara zahar , deci toti inamicii sunt deja eliminati :). inainte sa fac aceasta reteta, mai incercasem inca o varianta similara, doar cu branza de vaci cremoasa 0%, oua , fructoza si cacao (plus esente). a iesit buna, dar nu la fel de buna precum cea de mai jos, care efectiv mi-a depasit asteptarile.

deci, miraculoasa reteta. se mixeaza bine 150 gr smantana lichida cu continut redus de grasime (15%) cu putina fructoza , apoi se adauga 200 gr mascarpone si aromele preferate (eu am pus vanilie naturala si esenta de rom). adaugati inca 200 gr branza de vaci cremoasa 0% si indulcitor dietetic dupa gust (am pus sirop de agave, dar merge si xylitol, fructoza). se adauga 6 oua , pe rand, mixand intr-una. apoi adaugati 6-8 linguri cu varf de cacao cu continut redus de grasimi (sau mai multa, daca doriti cat mai neagra prajitura). amestecati pana obtineti un aluat fin, omogen. adaugati 150 grame de alune de padure macinate si amestecati cu lingura. cacaoa tine loc de faina, la fel si pudra de alune. cantitatile pot fi ajustate dupa preferinte.
 
raportul dintre ingrediente indicat este 1:1:1, adica la 1 ou, 100 gr branza fina , 1 lingura cu varf de cacao. restul este dupa preferinte.
 
deasupra , presarati jumatati de nuci si alte alune de padure intregi.
turnati in forme ceramice de sufleu si dati la cuptor(incins deja la 200 grade).
daca folositi forme aplatizate, este gata in 7-8 minute, daca formele sunt mai inalte, in circa 10-15 minute, va orientati dupa forme.
negresa va creste in cuptor si ulterior se va lasa, dupa ce se raceste. nu depasiti timpul de coacere, pentru ca altfel negresa nu va mai fi la fel de cremoasa si fina. este suficient sa se coaca ouale.



se lasa sa se raceasca putin si se serveste calduta sau chiar si rece. e foarte buna si a doua zi, de la frigider.


este incredibil de cremoasa si fina, ca o crema de ciocolata cu alune de padure.




interiorul ramane umed, foarte cremos, nu trebuie sa fie uscat.


alaturi de o cafea cu spuma, a fost un mic dejun perfect pentru duminica (si confirm ca nu s-a vazut nici un gram in plus la cantar, chiar, din contra, a continuat slabirea). evident, consumata in portii reduse si urmata de o plimbare lunga si foarte placuta :)
deci, cine spunea ca nu avem voie deserturi la dieta?


pofta buna!
pentru cine nu tine dieta, puteti sa folositi zahar.