Prajitura semiluna


Publicat: 
Categorii:Deserturi / Retete romanesti /



5.0 - 24 voturi




prajitura semiluna este un desert care ne aminteste de copilarie, de vremurile cand mamele sau bunicile faceau prajituri si mirosea toata casa a vanilie, nuca si lamaie. este o prajitura simpla, cu aroma fina, ideala dimineata la cafea.
clasica "semiluna" poate fi transformata intr-un desert special, daca o acoperiti cu un strat generos de crema de lapte si vanilie si o decorati cu frisca proaspata.
ingrediente:
-6 oua
-250 gr faina
-100 gr nuca macinata
-o ceasca de zahar /fructoza (aprox. 250 gr ) si inca 3 linguri
-sucul de la o lamaie
-2 lingurite coaja rasa de lamaie
-200 gr unt
-50 ml ulei
-un pliculet praf de copt


bateti galbenusurile cu zaharul, sucul si coaja de lamaie.


adaugati untul moale si mixati pana de omogenizeaza compozitia. turnati uleiul, adaugati faina si jumatate din cantitatea de nuca si continuati sa mixati. adaugati si praful de copt stins cu putina zeama de lamaie.


bateti albusurile cu 3 linguri de zahar/fructoza pana cand se tranforma intr-o spuma foarte consistenta.
adaugati treptat albusurile batute in compozitia cu galbenusuri.


nu le amestecati cu mixerul. amestecarea se face manual, cu o lingura sau spatula, cu miscari largi, de sus in jos ,astfel incat compozitia sa ramana aerata.


turnati compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.


se coace la 180 de grade, aprox. 30 de minute, pana se rumeneste si iese bine la testul cu scobitoarea(infigeti o scobitoare in aluat si trebuie sa iasa uscata). daca vedeti ca vi se rumeneste prea repede prajitura, reduceti focul la 160 de grade. in final trebuie sa fie bine coapta, usor rumenita, iar aluatul sa fie ferm-elastic la presiune.
cand scoateti prajitura din tava , presarati peste ea restul de nuca macinata. cand se raceste puteti sa o pudrati si cu zahar, daca doriti.


ca sa obtineti forma de semiluna, taiati prajitura cu un pahar. se serveste dupa ce s-a racit bine.


prajitura semiluna se poate servi cu voaluri de crema de vanilie si frisca, capatand un aer festiv. combinatia dintre blatul de nuca si lamaie cu aromele delicate de frisca si vanilie este atat de placuta si racoritoare, incat e greu sa rezistati acestei dulci tentatii.


pofta buna!