Acasa    MondoChefs    Top retete        Feluri de mancare        Ingredient        Retete dupa origine        Speciale        Altele        


Nu esti inregistrat.  Login     EN   


 
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Clatite fine si catifelate- reteta rapida de aluat de clatite
Clatite fine si catifelate- reteta ...
Sos  chimichurri (sos argentinian pt fripturi)
Sos chimichurri (sos argentinian p...
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Urmareste MondoCucina pe YouTube
MondoCucina.TV

   

Amaranth si quinoa cu legume si ciuperci shiitake


Timp: 
Publicat: 
Categorii:  Retete vegetariene / Feluri principale / Retete de post / Retete dieta Montignac / Garnituri /
5.0 - 24 voturi










Amaranthul si quinoa fac parte din cerealele fara gluten, cunoscute si apreciate inca din vremea aztecilor. Aceste cereale stravechi erau folosite atat in alimentatia oamenilor, cat si in ritualuri religioase, deoarece se considera ca au puteri miraculoase.
Quinoa este o cereala cu un continut bogat in proteine si vitamine, foarte usor asimilabile de organism, iar amaranthul ajuta la scaderea colesterolului rau, in prevenirea bolilor de inima si cresterea imunitatii.
Prepararea lor este foarte facila, se spala in mai multe ape (ca si orezul) si apoi se folosesc in acelasi mod ca orice alta cereala: in supe, pilafuri, creme, budinci, in diverse compozitii de umpluturi (sarmale, ardei umpluti, etc).
Continutul mare de proteine al pseudocerealei quinoa o face foarte utila in dieta vegetarienilor, a sportivilor si copiilor. Neavand gluten, aceste cereale prezinta un risc foarte scazut de a dezvolta alergii, fiind tolerate chiar si de cei cu boli celiace, intoleranta la gluten, etc.
Ca sa facem cunostina cu aceste delicioase cereale stravechi, astazi vom prepara un pilaf de amaranth si quinoa cu legume bio deshidratate si ciuperci shiitake. Combinatia are o nota asiatica, datorita ciupercilor si susanului, de aceea a fost servita in boluri , cu betisoare de bambus, bineinteles. Servirea cu betisoare faciliteaza experimentul gustativ , deoarece pot fi savurate cantitati mici si se pot percepe distinct calitatile senzoriale ale fiecarei cereale.

Daca nu aveti un mix bio gata pregatit, va recomand sa il preparati singuri, folosind cerealele de mai sus,mei grau dur sfaramat (bulgur) si un amestec de legume (optional, deshidratate).


Eu am avut totul gata pregatit. Amestecul continea: amaranth, mei, grau dur sfaramat, morcovi, praz, ciuperci,quinoa, susan. Susanul ii ofera un gust deosebt acestui pilaf.


Cerealele se spala in cateva ape si apoi se fierb impreuna cu legumele.


Daca aveti un mix gata preparat, atunci clatiti cu o apa si puneti la fiert in 2 cani de apa . Adaugati sare (de preferat marina, neiodata).



Intre timp rehidratati ciupercile shiitake cu apa fierbinte sau calda.



In timpul fierberii, mai adaugati apa fierbinte, daca mai este necesar. Presarati putin usturoi granulat, daca doriti.


Spre finalul fierberii, adaugati ciupercile hidratate.


Amestecati, opriti focul si puneti un capac, pentru ca pilaful sa se desavarseasca la aburi. Puteti sa adaugati la sfarsit o lingura de ulei de calitate, deoarece nu ii pierdeti proprietatile pentru ca deja ati luat tigaia de pe foc. Uleiuri potrivite ar fi : de masline, de susan, de arahide (atentie la alergii), de samburi de struguri, de argan. Alegeti uleiul care va place , deoarece aroma lui subtila va innobila preparatul.


Cerealele vor absorbi toata apa si vor avea o consistenta ferma, distincta. Cand sunt corect fierte (respectati indicatiile de pe ambalaj, aprox. 15-20 de minute), cerealele devin moi, usor masticabile, fara sa se dezintegreze. Nu le fierbeti prea mult si nici nu puneti prea multa apa de la inceput, pentru ca altfel veti pierde aspectul final, in care toate ingredientele sunt lejer combinate, fara sa se lipeasca.


Se serveste cald, dar e bun si rece.
Pofta buna!





Voteaza


Trebuie sa fii inregistrat(a) pentru a putea vota. Login

 

 

 
 




Alte recomandari

Carpaccio de ciuperci
Carpaccio de ciuperci
Snack vegetarian
Snack vegetarian
Curcan in sos picant
Curcan in sos picant

 
Google+ Follow Me on Pinterest

 
      Retete africane
      Retete americane
      Retete argentiniene
      Retete asiatice
      Retete australiene
      Retete austriece
      Retete braziliene
      Retete caraibiene
      Retete chinezesti
      Retete cipriote
      Retete egiptene
      Retete elvetiene
      Retete evreiesti (israeliene)
      Retete exotice
      Retete frantuzesti
      Retete germane
      Retete grecesti
      Retete indiene
      Retete Insulele Reunion
      Retete italiene
      Retete libaneze
      Retete macedonesti
      Retete marocane
      Retete mexicane
      Retete olandeze
      Retete orientale
      Retete pakistaneze
      Retete portugheze
      Retete romanesti
      Retete rusesti
      Retete sarbesti
      Retete spaniole
      Retete thailandeze
      Retete tunisiene
      Retete turcesti
      Retete unguresti
 
 
      Aperitive
      Clatite
      Deserturi
      Feluri principale
      Garnituri
      Paste
      Retete craciun
      Retete de post
      Retete la cuptor
      Retete vegetariene
      Salate
      Sosuri
      Supe si ciorbe


 
 
      Ficatei
      Retete ardei
      Retete avocado
      Retete banane
      Retete capsuni
      Retete carne tocata
      Retete cartofi
      Retete cu fructe
      Retete curcan
      Retete de iepure
      Retete de porc
      Retete dovlecei
      Retete fructe de mare
      Retete goji
      Retete kiwi
      Retete miel
      Retete orez
      Retete peste
      Retete pui
      Retete rata
      Retete rosii
      Retete vinete
      Retete vita
 
 
      Cocteiluri
      Retete dieta Montignac
      Retete dieta South Beach
 
 
 
Copyright © 2017, mondocucina.ro

Developed by IQCapital
Education: eastchance.com | bursemaster.ro
Food and lifestyle: mondocucina.ro | recipesfantasy.com | mondorecipes.com | mondorecetas.es | mondecuisine.fr | retetedevis.ro