![](/ImgCnt/237/Picture%20192mid.jpg)
![](/ImgCnt/237/picture 179mid.jpg)
![](/ImgCnt/237/picture 194mid.jpg)
![](/ImgCnt/237/picture 196mid.jpg)
![](/ImgCnt/237/picture 217mid.jpg)
![](/ImgCnt/237/picture 207mid.jpg)
unul dintre cele mai cunoscute si apreciate deserturi este crema de zahar ars. sunt multe retete de crema de zahar ars, dar aceasta este absolut divina. incercati-o si va veti convinge!
crema de lapte cu vanilie este foarte onctuoasa, se taie perfect, iar siropul caramel ii ofera un plus de seductie.
ingrediente:
-10 oua
-un litru de lapte
-o ceasca de zahar alb pentru crema si o cana de zahar (brun) pentru caramel
-esenta de vanilie
-o lingurita de pulbere de vanilie(optional)
-esenta de rom
-un pliculet de zahar vanilat (optional)
![](/ImgCnt/237/picture 171mid.jpg)
pentru caramel puteti sa folositi zahar brun, pentru ca da o culoare mai intensa.
![](/ImgCnt/237/picture 169mid.jpg)
puneti zaharul intr-o oala inalta si lasati-l pe foc, sa se topeasca.
![](/ImgCnt/237/picture 170mid.jpg)
in momentul in care s-a topit, luati caramelul de pe foc . nu lasati zaharul topit pe foc prea mult timp, deoarece va capata un gust amar si stricati toata prajitura.
cat timp e lichid caramelul, distributi-l uniform pe peretii vasului si apoi lasati-l sa se raceasca.
![](/ImgCnt/237/picture 172mid.jpg)
intre timp, spargeti ouale intr-un vas.
![](/ImgCnt/237/picture 174mid.jpg)
bateti ouale spuma, apoi adaugati treptat ceasca de zahar, zaharul vanilat.
![](/ImgCnt/237/picture 175mid.jpg)
adaugati laptele si mixati continuu. adaugati esentele, dupa gust.
![](/ImgCnt/237/picture 176mid.jpg)
turnati compozitia in vasul tapetat cu caramel, dupa ce caramelul s-a intarit (incepe sa se auda cum crapa). puneti vasul cu crema intr-o tava umpluta pe jumatate cu apa fierbinte (sau in alt vas mai mare). crema de zahar ars se coace in bain marie (adica pe baie de apa).
![](/ImgCnt/237/picture 177mid.jpg)
incingeti cuptorul la 160 de grade si coaceti crema de zahar ars circa o ora si jumatate (in functie de cat de inalta e oala), pana cand este bine rumenita si bine legata.
![](/ImgCnt/237/picture 181mid.jpg)
apoi lasati-o sa se raceasca bine. dati vasul la frigider cateva ore si serviti-o cand e bine racita. rasturnati crema de zahar ars pe un platou inalt(sa nu se verse siropul).
![](/ImgCnt/237/picture 186mid.jpg)
![](/ImgCnt/237/picture 191mid.jpg)
serviti fiecare felie cu putin sirop de caramel.
![](/ImgCnt/237/picture 194mid.jpg)
si acum o demonstratie in sectiune pentru a se vedea cat de fina este crema:
![](/ImgCnt/237/picture 213mid.jpg)
pofta buna!