" este inutil sa fortam ritmul propriei noastre existente, arta de trai consta in a invata sa dedicam timp fiecarui lucru"- carlo petrini, fondator slow food.
aripioarele picante sunt deja un simbol al lanturilor de restaurante tip fast-food, care, din pacate au reusit sa cucereasca atat de multe persoane, folosindu-se de cei mai periculosi aditivi alimentari, care denatureaza gustul alimentelor, provocand o reactie cerebrala exagerata a gustului si intensificand reactia placuta gustativa a produselor. nimic nu e natural in gustul de fast food, este doar o imensa pacaleala a papilelor, carnea aia nu are acelasi gust fara exhaustivii de gust adaugati in cantitati industriale, fara cantitatea imensa de sare adaugata fara cea mai mica preocupare pentru sanatatea consumatorilor.
de aceea voi folosi aceasta reteta de aripioare de pui picante ca sa va prezint de fapt o reteta sanatoasa, simpla pana la banalitate, dar cu un gust incredibil de bun.
cu un aspect sclipitor si extrem de apetisant, aripioarele de pui slow food eclipseaza atat ca aspect, cat si ca gust suratele care, din nefericire, au sfarsit intr-o ridicola si ieftina baie de ulei.
slow food este un concept eco-gastronomic care a pornit in italia, avandu-l ca fondator pe carlo petrini. principiul este de a redescoperi naturalul, bio-diversitatea, placerea de a savura mancarea, de a o imparti cu familia, cu prietenii, sustinand in acelasi timp micii producatori care respecta traditiile locale, ofera produse calitative, complet naturale. slow food este un concept global despre mancare, care te invata sa apreciezi mancarea inca din momentul in care alegi ingredientele, pe care apoi sa le tratezi cu grija si pasiune si sa le transformi intr-o reteta savuroasa, pe care apoi s-o imparti cu cei dragi si s-o savurezi incet, fara graba, apreciind fiecare bucatica. slow food aduna pe toti in jurul mesei si le ofera o masa plina de valoare nutritiva, plina de gust natural, dar si incarcata energetic, deoarece toate aceste produse au trecut prin mana oamenilor, au fost ingrijite cu pasiune si au fost gatite cu entuziasm.
si acum reteta. ingredientele sunt simple: aripioare de pui bio, cateva condimente si putina sare marina nerafinata. ah, si putin ulei de masline extravirgin si ... extrem de multa pasiune :)
slow food nu inseamna neaparat ca prepararea va dura foarte mult, ci doar atat cat este necesar pentru fiecare preparat in parte, ca sa ajunga la un maxim de gust si coacere, pastrandu-si suculenta si culoarea. de aceea, fata de un deep-fry in baie de ulei de 3 minute, cat este necesar pentru o preparare fast-food a aripioarelor, la slow food folosim doar o lingurita de ulei de masline extravirgin, de cea mai buna calitate, cu care ungem o tigaie si o asezam la foc mediu spre mic.
aripioarele de pui se taie in 3, se indeparteaza varfurile si se pastreaza celelalte bucati. se condimenteaza cu piper proaspat rasnit, boia afumata (daca gasiti, daca nu, cu boia dulce), paprika iute de calitate, putin chimen macinat, un praf de coriandru, pudra de ceapa si de usturoi, un praf de zahar brut (nerafinat) sau o lingurita de miere, boabe de mustar macinate (foarte putin), sare marina nerafinata. puteti sa le condimentati cu o zi inainte si sa le tineti in frigider, ca sa ia toate aromele. remember, este slow food, deci investiti timp si pasiune in asteptarea produsului final si veti vedea ca nu veti regreta nici o secunda.
aripioarele de la puii bio, crescuti in aer liber, sunt mici si nu au multa grasime, deoarece puii astia chiar alearga zilnic. chiar daca avand piele creste nivelul caloric al preparatului, totusi grasimea animalelor crescute organic nu este periculoasa pentru sanatate, mai ales ca nu se consuma in cantitati industriale, ca la fast food. deci nu va imaginati un "full bucket" (cos plin) doar pentru voi, ci doar 4-5 bucatele (deci corespondentul la 2 aripioare), care va asigur ca va vor satisface perfect pofta.
in felul acesta nu e nici o sansa sa va ingrasati :)
deci, sa revenim la reteta. am scos aripioarele condimentate din frigider, le lasam 20 de minute la temperatura camerei si apoi le punem in tigaie.
nu punem mai mult de o lingurita de ulei, pentru ca aripioarele vor lasa si ele propria grasime.
se intorc de pe o parte pe alta, timp de cateva minute, pana cand observati ca incep sa se rumeneasca.
vedeti bucatica asta rumena din dreapta? this baby is mine :)
cat ajungeti la gradul de rumenire care va satisface complet privirea, reduceti focul la minim si puneti un capac.
aripioarele sunt acum perfect rumenite, dar carnea nu este bine facuta in doar 5 minute la foc mediu. definitivarea coacerii si imbunatatirea gustului se va petrecere in urmatoarele 20 de minute, cat timp vor sta cu capac, in proprii aburi aromati.
o data la 3-4 minute, ridicati capacul si le mai intoarceti. focul foarte mic in continuare. carnea se va fragezi si se va aroma incredibil.
asa arata la final: lipicioase, lucioase, aromate, extrem de apetisante.
aici este o portie pentru 2 persoane infometate, 4 aripioare de fiecare, deci 8 jumatati. este mai mult decat suficient :)
pentru a spori placerea degustarii, am adus 2 sosuri reci : un sos tartar maison si un sos barbeque, ambele pregatite in casa, din ingrediente naturale.
trebuie sa recunosc ca am avut si o salata de vara, cu delicioase rosii de gradina, ardei carnosi si castraveciori crocanti, pe care ni le-au oferit niste prieteni care au gradina :). ah, sa nu uit, si un pahar de vin alb rece :)
aripioarele astea sunt atat de gustoase si se topesc in gura... se desprind de pe os fara cel mai mic efort ... o bunatate!
vi le oferim cu cel mai mare respect pentru sanatatea voastra si pasiunea pe care o aveti pentru gatit!
pofta buna!