![](/ImgCnt/380/Picture%20036mid.jpg)
![](/ImgCnt/380/picture 036mid.jpg)
![](/ImgCnt/380/picture 032mid.jpg)
![](/ImgCnt/380/picture 046mid.jpg)
![](/ImgCnt/380/picture 051mid.jpg)
baba ghanoush este o reteta celebra in toata lumea araba, asupra originii sale disputandu-si drepturile de autor mai multe tari. se pare totusi ca ar apartine libanezilor, desi exista multe variante in tot levantul.
"baba ghanoush" inseamna "alintul batranului tata", legenda fiind ca acest mezze a fost creat de o fiica iubitoare, special pentru batranul ei tata. legenda a circulat in toata lumea araba, oamenii au indragit reteta si acum a devenit o emblema a gastronomiei arabesti.
varianta originala libaneza a salatei baba ghanoush nu prea este cunoscuta in europa, fiind des confundata cu cealalta salata libaneza, mult mai picanta, mutabal.
astazi vom face varianta clasica de baba ghanoush, cea care nu prea este cunoscuta si care este foarte deosebita de ce serveste in general in restaurante.
veti vedea diferentele dintre cele doua, mutabal are tahina si usturoi, cealalta nu are tahina, si are in plus ceapa, rosii si patrunjel (optional si rodie, nuci tocate).
ingrediente:
-2 vinete coapte si scurse bine
-ulei de masline
-o jumatate de ceapa rosie
-un catel de usturoi
-patrunjel
-rosii
-lamaie
-o rodie
-concentrat de rodie
-nuci tocate
-sare
![](/ImgCnt/380/picture 018mid.jpg)
vinetele se toaca in cuburi la cutit. nu se macina vinetele pentru baba ghanoush.
![](/ImgCnt/380/picture 020mid.jpg)
se adauga sare, usturoiul macinat si sucul proaspat stors de lamaie. se amesteca bine. cubuletele de vinete trebuie sa aibe o aroma foarte evidenta de lamaie. acest detaliu va face salata racoritoare.
![](/ImgCnt/380/picture 022mid.jpg)
apoi se adauga ceapa tocata.
![](/ImgCnt/380/picture 023mid.jpg)
optional, puteti sa adaugati o lingurita de concentrat de rodie in salata.
![](/ImgCnt/380/picture 024mid.jpg)
tocati cateva rosii cherry sau o rosie normala si eliminati miezul cu semintele. se pun in salata doar cubulete de pulpa. adaugati si patrunjelul tocat.
![](/ImgCnt/380/picture 025mid.jpg)
amestecati bine, adaugati si 1-2 linguri de ulei de masline. omogenizati.
![](/ImgCnt/380/picture 026mid.jpg)
clasic,se serveste pe o farfurie intinsa, decorata cu seminte de rodie, patrunjel tocat si nuci tocate. se stropeste cu concentrat de rodie si ulei de masline extravirgin..
eu am ales o prezentare mai moderna.
![](/ImgCnt/380/picture 035mid.jpg)
este foarte aromata si racoritoare. pentru un plus de contrast, adaugati si nuci, ca topping.
![](/ImgCnt/380/picture 052mid.jpg)
se serveste rece, ca mezze (antreu) , cu lipie.
pofta buna!