![](/ImgCnt/82/Picture%20037mid.jpg)
una dintre cele mai cunoscute retete elvetiene, cartofii "rosti" , a fost demult doar un mic dejun mai consistent pentru agriculturorii din berna. astazi, toti locuitorii elvetiei considera acest fel de mancare ca o reteta traditionala, existand multiple variatii de la reteta originala.
elementul comun la orice "rosti" sunt cartofii razuiti, caliti in unt. in functie de preferintele regionale au fost adaugate diferite ingrediente: jambon, branza, ceapa, mere sau ierburi si legume proaspete.
reteta de "rosti cu branza gruyere" este foarte gustoasa si este specifica regiunii montane gruyere, unde se fabrica cea mai cunoscuta branza elvetiana, componenta principala a fondue-ului.
![](/ImgCnt/82/picture 037mid.jpg)
![](/ImgCnt/82/picture 035mid.jpg)
ingrediente:
-8 cartofi medii
-unt
-100 ml smantana lichida
-250 gr branza gruyere (puteti folosi alta branza sau cascaval)
-sare, piper
![](/ImgCnt/82/picture 007mid.jpg)
razuiti cartofii curatati de coaja. incingeti o lingura de unt.
![](/ImgCnt/82/picture 012mid.jpg)
caliti cartofii pana sunt aproape facuti si se lipesc precum o clatita.
![](/ImgCnt/82/picture 014mid.jpg)
puteti sa ii lasati asa, sa ii prajiti ca pe o clatita mare, aceasta fiind reteta simpla.
varianta cu branza prevede gratinarea cartofilor. puneti cartofii caliti in unt intr-o tava unsa cu unt. stropiti-i cu putina smantana.
![](/ImgCnt/82/picture 015mid.jpg)
acoperiti-i cu branza gruyere razuita.
![](/ImgCnt/82/picture 016mid.jpg)
coaceti-i la cuptor la 200 de grade pana se topeste branza si se rumeneste frumos.
![](/ImgCnt/82/picture 033mid.jpg)
cand ii serviti, puteti sa asezati tava direct pe un dispozitiv metalic cu lumanari pentru a mentine preparatul fierbinte si branza topita.
![](/ImgCnt/82/picture 035mid.jpg)
![](/ImgCnt/82/picture 039mid.jpg)
nu sunt deloc potriviti pentru dieta, dar dupa o zi friguroasa de iarna merg perfect alaturi de un vin alb.
![](/ImgCnt/82/picture 036mid.jpg)
pofta buna!