Ceafa de porc la gratar in crusta picanta


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Feluri principale / Retete de porc / Retete craciun /



5.0 - 24 voturi


ceafa de porc se prepara cel mai bine la gratar, pentru ca este o bucata putin mai grasa. astazi vom prepara niste fripturi de porc aromate si suculente, perfecte pentru petrecerile la gratar.
secretul unei fripturi aromate este marinarea carnii. pentru marinata acestor fripturi am folosit o sare aromatizata cu chili afumat si alte condimente, pentru a-i da acea aroma smoky delicioasa. 

chiar daca frigerea carnii dureaza putin, pregatirea grill-ului se face din timp, chiar si cu o zi inainte, pentru ca fripturile sa aiba timp sa traga toate aromele.
marinata noastra este simpla: se amesteca bulion de rosii cu putin ulei de masline, putin vin alb, pana cand se desface bulionul si rezulta un sos gros. se rasnesc condimentele si se adauga. condimentele folosite sunt urmatoare: sare marina nerafinata, paprika dulce, smoked chilli (boia afumata), boia iute sau piper cayenne, piper negru, putin chimion, coriandru macinat si un varf de cutit de pudra de cuisoare, ca sa trezeasca toate aromele. am adaugat destul de mult cimbru uscat si am amestecat bine.
marinata trebuie sa fie ca un sos gros, cu care se ung bine fripturile. se aseaza unele peste altele si se pun la frigider, acoperite cu folie. marinarea trebuie sa dureze macar cateva ore, altfel, daca le puneti imediat pe gratar, vor avea o crusta aromata, dar interiorul nu va fi complet aromat.
inainte de a le pune pe grill, trebuie sa le scoateti din frigider cu minim cu o ora in avans, ca sa ajunga la temperatura ambianta. 

daca aveti gratar cu lemne si carbuni, este excelent, daca nu, merge si pe un grill clasic de bucatarie, chilli-ul afumat ii va da acea aroma smoky. 

pofta buna!