![](/ImgCnt/470/Picture%20055mid.jpg)
![](/ImgCnt/470/picture 055mid.jpg)
![](/ImgCnt/470/picture 054mid.jpg)
![](/ImgCnt/470/picture 072mid.jpg)
![](/ImgCnt/470/picture 073mid.jpg)
ciorba de stevie si loboda este una dintre cele mai reprezentative mancaruri de primavara, plina de vitamine, acrisoara si energizanta, exact asa cum trebuie sa fie o mancare sanatoasa in acest sezon. fie ca o faceti in postul pastelui sau imediat in zilele ce urmeaza sfintelor sarbatori (cand o dieta mai usoara se impune dupa excesele culinare), ciorba de zarzavat este mereu o alegere buna si savuroasa.
se poate gati simplu, numai din vegetale, sau sa-i dati o infatisare mai festiva si un gust mai cremos, adaugand la sfarsit ou batut cu smantana.
ciorba de loboda si stevie se aromatizeaza cu multa verdeata: patrunjel, marar, leustean si leurda. si pentru ca este primavara, se pune multa ceapa verde, atat la preparare, cat si pentru decor/servire.
spalati bine toate frunzele ce vor intra in supa: stevia, loboda, spanacul, leurda, etc (eu n-am avut loboda rosie, asa ca am pus frunze de sfecla rosie):
![](/ImgCnt/470/picture 044mid.jpg)
![](/ImgCnt/470/picture 008mid.jpg)
tocati o legatura mare de ceapa verde :
![](/ImgCnt/470/picture 012mid.jpg)
puneti apa la fiert, adaugati ceapa tocata, 3 morcovi medii taiati rondele si 2 tulpini de telina tocate:
![](/ImgCnt/470/picture 013mid.jpg)
spalati 4 linguri de orez in mai multe ape si apoi adaugati-l in supa. puneti putina sare.
![](/ImgCnt/470/picture 016mid.jpg)
tocati tulpinile verdeturilor si adaugati-le in ciorba, lasati sa fiarba 2-3 minute.
![](/ImgCnt/470/picture 017mid.jpg)
![](/ImgCnt/470/picture 018mid.jpg)
![](/ImgCnt/470/picture 019mid.jpg)
cand orezul e aproape fiert , deci dupa aproximativ 10-12 minute, puneti zarzavatul. frunzele fragede (de stevie, lobod, spanac sau ce mai vreti voi, macris, untisor, etc) se adauga la final, in ultimele minute de fierbere. pentru a pastra cat mai bine vitaminele puteti sa adaugati spanacul si leurda chiar dupa ce ati oprit focul.
![](/ImgCnt/470/picture 021mid.jpg)
![](/ImgCnt/470/picture 022mid.jpg)
dupa ce verdeturile au fiert 2-3 minute, adaugati sucul de rosii si borsul.
![](/ImgCnt/470/picture 025mid.jpg)
![](/ImgCnt/470/picture 026mid.jpg)
lasati sa fiarba la foc mic 5 minute.
![](/ImgCnt/470/picture 034mid.jpg)
daca doriti sa adaugati smantana cu ou, atunci adaugati acest amestec la final si lasati sa fiarba 2 minute.
![](/ImgCnt/470/picture 036mid.jpg)
![](/ImgCnt/470/picture 043mid.jpg)
in amestecul de smantana se pune putina zeama calda si apoi se varsa peste ciorba.
![](/ImgCnt/470/picture 047mid.jpg)
daca doriti ca mancarea sa fie de post, nu adaugati smantana sau ou, puneti doar leurda tocata si spanacul si opriti focul.
![](/ImgCnt/470/picture 029mid.jpg)
amestecati bine si apoi presarati patrunjel, marar si leustean (sau frunze de telina) tocate fin.
![](/ImgCnt/470/picture 048mid.jpg)
aceasta e varianta cu smantana:
![](/ImgCnt/470/picture 052mid.jpg)
se serveste calda sau rece, cu ceapa verde:
![](/ImgCnt/470/picture 059mid.jpg)
in varianta cu smantana puteti sa adaugati si putin usturoi macinat si piper negru:
![](/ImgCnt/470/picture 071mid.jpg)
pofta buna!