Acasa    MondoChefs    Top retete        Feluri de mancare        Ingredient        Retete dupa origine        Speciale        Altele        


Nu esti inregistrat.  Login     EN FR ES 


 
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Clatite fine si catifelate- reteta rapida de aluat de clatite
Clatite fine si catifelate- reteta ...
Pui intreg la cuptor in stil turcesc
Pui intreg la cuptor in stil turces...
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Urmareste MondoCucina pe YouTube
MondoCucina.TV

   

Creme brulee-reteta originala frantuzeasca


Timp: 
Publicat: 
Categorii:  Deserturi / Top 10 / Retete frantuzesti / Retete craciun /










Creme brulee este un elegant desert frantuzesc, foarte chic si oricand la moda. Crema fina si onctuoasa de vanilie este acompaniata contrastant de un strat de caramel dur, care se realizeaza chiar inainte de servire.
Evident ca exista o intreaga disputa intre englezi si francezi asupra originii acestui desert. Englezii o numesc "burnt cream" sau "Trinity Cream", avand si ei bineinteles o versiune a acestui desert. Chiar si spaniolii afirma ca ei au fost cei au creat-o prima oara("crema catalana" sau "Crema de Saint Joseph"), dar reteta lor nu prevede fierberea in bain marie, pe cand la "creme brulee" e obligatorie.
Creme brulee, in varianta frantuzeasca, se aromatizeaza cu vanilie, coaja de lamaie, lichioruri, ciocolata, cafea, etc.
Eu am reteta aceasta recomandata de producatorii francezi de seturi de creme brulee.
Am facut unele mici modificari, ca sa fie mai dietetica, dar o sa precizez si varianta clasica. Oricum rezultatul a fost exceptional: cea mai fina si mai cremoasa creme brulee pe care am mancat-o vreodata!

Ingrediente:
-420 ml smantana grasa "double creme"
-4 galbenusuri de ou
-70 gr zahar
-arome

Eu am schimbat putin reteta, pentru ca am vrut sa fie mai dietetica(si mai multa):
-400 ml smantana lichida 25% grasime
-300 ml lapte 0% grasime
-8 oua intregi
-esenta de vanilie
-coaja rasa de portocala
-un batonas de vanilie
-150 gr de fructoza
-si putin zahar brun pentru caramelizarea finala


Se amesteca laptele cu smantana si se pune la fiert. Se taie batonul de vanilie in 2 pe lungime, se scot semintele si se adauga in lapte. Tija de vanilie se fierbe si ea in lapte. La sfarsit se poate scoate, sau adauga sub forma de cubulete (dupa preferinte).


Se sparg ouale si se bat bine cu fructoza.



Dupa ce a dat compozitia de smantana in fiert, se reduce focul la minim. Se adauga cate putin din compozitia de smantana in cea de oua, amestecand mereu, pana cand aceasta devine fierbinte.


Apoi se toarna compozitia de oua calda peste vasul in care fierbe smantana cu laptele, amestecand mereu.


Se mentine aceasta compozitie la focul cel mai mic, amestecand continuu, pana cand se leaga putin (ca o smantana subtire).


Intre timp se incinge cuptorul la 140 de grade Celsius.
Se toarna compozitia in forme speciale termorezistente, care se aseaza intr-o tava inalta umpluta pana la jumatate cu apa fierbinte.



Se coc cca. 30 de minute, pana cand prind o crusta, dar compozitia e inca mobila cand miscam forma.


Se scot vasele din tava si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi la frigider pana sunt foarte reci (cam 2 ore).


Apoi se scot si se caramelizeaza. Pentru aceasta procedura aveti nevoie de o torta cu gaz. Se pune zaharul in strat fin peste crema intarita si se arde efectiv la flacara.




Daca nu aveti acest "bruleur", atunci faceti un caramel clasic prin topirea zaharului si turnati-l peste forme. E delicios si asa.



Se pot decora cu felii de portocala sau scortisoara.


Sunt foarte bune cu orice topping.
Varianta natur, inainte de caramelizare:


Pofta buna!





Voteaza


Trebuie sa fii inregistrat(a) pentru a putea vota. Login

 

 

 
 




Alte recomandari

Curcan in sos picant
Curcan in sos picant
Pui intreg la cuptor in stil turcesc
Pui intreg la cuptor in stil turces...
Cartofi umpluti cu ciuperci si ardei
Cartofi umpluti cu ciuperci si arde...

 
Google+ Follow Me on Pinterest

 
      Retete africane
      Retete americane
      Retete argentiniene
      Retete asiatice
      Retete australiene
      Retete austriece
      Retete braziliene
      Retete caraibiene
      Retete chinezesti
      Retete cipriote
      Retete egiptene
      Retete elvetiene
      Retete evreiesti (israeliene)
      Retete exotice
      Retete frantuzesti
      Retete germane
      Retete grecesti
      Retete indiene
      Retete Insulele Reunion
      Retete italiene
      Retete libaneze
      Retete macedonesti
      Retete marocane
      Retete mexicane
      Retete olandeze
      Retete orientale
      Retete pakistaneze
      Retete portugheze
      Retete romanesti
      Retete rusesti
      Retete sarbesti
      Retete spaniole
      Retete thailandeze
      Retete tunisiene
      Retete turcesti
      Retete unguresti
 
 
      Aperitive
      Clatite
      Deserturi
      Feluri principale
      Garnituri
      Paste
      Retete craciun
      Retete de post
      Retete vegetariene
      Salate
      Sosuri
      Supe si ciorbe


 
 
      Retete ardei
      Retete avocado
      Retete carne tocata
      Retete cartofi
      Retete cu fructe
      Retete curcan
      Retete de iepure
      Retete de porc
      Retete fructe de mare
      Retete miel
      Retete orez
      Retete peste
      Retete pui
      Retete rata
      Retete vinete
      Retete vita
 
 
      Cocteiluri
      Retete dieta Montignac
      Retete dieta South Beach
 
 
 
Copyright © 2014, mondocucina.ro

Developed by IQCapital
Education: eastchance.com | bursemaster.ro
Food and lifestyle: mondocucina.ro | recipesfantasy.com | mondorecipes.com | mondorecetas.es | mondecuisine.fr | retetedevis.ro