Focaccia


Publicat: 
Categorii:Retete italiene / Retete de post /



5.0 - 24 voturi



focaccia este o paine plata , traditionala in italia, care seamana foarte mult cu blatul de pizza.
cunoscuta chiar din timpul romei antice, "panis focacius" a devenit o emblema a aromelor italiene.
mirosul de paine abia scoasa din cuptor, innobilat de uleiul de masline si ierburile aromatice mediteraneene(oregano, busuioc, salvie, cimbru,rozmarin) creeaza mereu aceeasi dorinta pura de a o gusta, facand-o absolut irezistibila.
ingredientul cel mai important in bucataria italiana este "pasiunea"...numai cine gateste cu pasiune poate sa reproduca gustul retetelor italiene. echilibrul aromelor nu se gaseste in cantitati, ci in simturile celui care gateste. fiecare ingredient trebuie analizat, mirosit, atins, astfel incat sa se creeze o simfonie de arome. aluatul trebuie lucrat cu mainile pentru a ajunge la o consistenta elastic-lipicioasa si o textura fina, lucioasa.

ingrediente:
-500 gr faina de grau
-300 ml apa calduta
-un pliculet de drojdie (eu am avut faina deja amestecata cu drojdie)
-2 linguri ulei de masline
-un praf de sare


amestecati drojdia cu putina faina, putina apa calduta, un praf de zahar si un praf de sare si lasati maiaua sa creasca 15 minute.
apoi amestecati restul de faina cu uleiul de masline si maiaua. turnati treptat restul de apa calduta, amestecand mereu aluatul, pana se omogenizeaza.


in final, aluatul trebuie sa fie omogen si lipicios.


lasati aluatul sa creasca, acoperit cu un prosop curat.
cand si-a marit volumul (cam dupa 30 de minute), ungeti tava cu ulei si pudrati-o cu faina.


turnati aluatul in tava, ungeti-l cu foarte putin ulei de masline, presarati oregano peste el.


acoperiti tava si lasati aluatul sa mai creasca 30-40 de minute.


intepati aluatul cu furculita din loc in loc si dati tava la cuptor.
coaceti la 200 de grade pana se rumeneste si scobitoarea iese curata.


scoateti tava din cuptor, acoperiti-o cu un prosop, pana cand se mai raceste putin focaccia. miroase extraordinar, ca si cum ati fi la brutarie!


taiati focaccia cat e inca destul de calduta si serviti-o imediat.


focaccia se serveste alaturi de salate sau de felul principal.
aici puteti vedea cat de pufoasa este in interior .


focaccia se poate stropi inca o data cu ulei de masline inainte de servire.
ideal, focaccia este putin crocanta, cu un miez pufos si aerat.
pofta buna!