o masa de post trebuie sa fie echilibrata, pentru ca altfel organismul incepe sa resimta carentele alimentare si isi incet-incet isi pierde energia. de aceea alimentele trebuie combinate corect si echilibrat, pentru ca si in cadrul unui regim vegetarian putem sa gasim surse din toate principiile nutritive necesare functionarii optime a organismului.
pastele integrale sunt surse excelente de carbohidratil lenti, care dau energie timp indelungat, fara a forta pancresul. legumele sunt pline de vitamine si minerale, maslinele, uleiul extravirgin sunt surse valoroase de grasimi mononesaturate, sanatoase si care nu doar ca nu ingrasa, dar si ajuta la scaderea colesterolului, prevenind astfel multe boli cardiace. ciupercile sunt surse naturale de proteine vegetale, foarte usor asimilabile, extrem de necesar refacerii celulare.
bucataria mediteraneeana este rapida si foarte sanatoasa, ideala pentru un post de vara.
astazi avem o reteta de inspiratie italiana, la care am adus si cateva "fripturi" de ciuperci aromatizate cu usturoi. delicios!
vinetele se taie cubulete si se presara cu sare. se lasa la scurs 30 de minute, apoi se spala si se storc , ca sa iasa zeama amaruie. daca stiti ca aveti vinete dulci, atunci puteti sa sariti peste acest pas si doar le taiati cuburi.
se calesc in putin ulei de masline legumele: vinete, dovlecei zucchini, ardei, usturoi.
se adauga sare, piper, dupa gust. se adauga 400 gr rosii pasate, se presara oregano si se lasa sa fiarba la foc mic. licopenul din rosii se activeaza prin coacere si este si mai eficient, ajutand si mai bine organismul in lupta cu diverse boli.
pastele integrale se fierb al dente si apoi se scurg.
se adauga peste legume.
se amesteca si se lasa sa mai fiarba in sucul de legume cateva minute. se adauga masline negre, dupa preferinta. ideal este sa puneti cat mai putine, doar de aroma, pentru ca au multe calorii.
daca doriti picant, adaugati fulgi de peperoncino.
se lasa sa se racoreasca putin si se servesc caldute, ca sa se simta mai bine aroma legumelor. la final, adaugati busuioc tocat si amestecati. eu am pus un busuioc special, mov. il veti vedea la prezentare.
cat timp se racoresc, se prepara "fripturile" . le-am numit asa deoarece feliile de ciuperci preparate ca mai jos au exact aroma de friptura. veti vedea :)
se taie ciupercile in felii. se incinge o tigaie, se pune putin ulei de masline si se adauga cateva felii de usturoi, ca sa aromatizeze uleiul.
se adauga feliile de ciuperci, se lasa cateva secunde si apoi se salta tigaia sau se amesteca rapid. se presara sare, piper, oregano.
focul se mentine foarte mare, ciupercile sa nu inceapa sa elimine lichid.
se frig foarte repede si sunt gata. nu le lasati mai mult, pentru ca vor elimina tot lichidul si se vor strange. cand sunt colorate sunt gata.
se aseaza pastele intr-o farfurie adanca. se decoreaza cu felii de ciuperci.
busuiocul se adauga si deasupra, tocat sau intreg. daca aveti busuioc inflorit, rupeti varfurile si decorati cu ele platourile de servire.
busuiocul mov inflorit este o raritate, are o aroma de busuioc piperat.
o cina perfecta, alaturi de un pahar de vin rosu, natural. si ne mai miram de ce traiesc altii mai mult, mai bine si mai fericiti :) ?!
pofta buna!