![](/ImgCnt/144/Picture%20033mid.jpg)
![](/ImgCnt/144/picture 033mid.jpg)
![](/ImgCnt/144/picture 037mid.jpg)
![](/ImgCnt/144/picture 026mid.jpg)
![](/ImgCnt/144/picture 038mid.jpg)
rata cu sos de coacaze negre este o reteta traditionala frantuzeasca, despre care nu pot sa va spun decat atat: "va veti indragosti de ea irecuperabil!"
este un preparat rafinat, elegant, care respecta tipologia bucatariei frantuzesti. cu siguranta nu veti da gres daca veti alege sa faceti piept de rata in sos de coacaze negre pentru o cina romantica. o portie este suficienta pentru doua persoane, intrucat aceasta mancare este destinata sa va rasfete, nu sa va sature (mai ramane loc si de desert, ca doar e o cina romantica).
cine descopera "la cuisine francaise" ramane cucerit pe viata. este gastronomia cea mai fina, senzuala si seducatoare. este un joc magic de culoare, gust si pasiune.
ingrediente:
-un piept de rata (cca. 350 gr)
-125 gr coacaze negre proaspete
-120 ml vin rosu
-2 linguri otet de vin rosu
-2 linguri lichior de coacaze negre ("creme de cassis")
-4 linguri de miere
-condimente: piper, anason (optional), ardei iute.
![](/ImgCnt/144/picture 002mid.jpg)
mai intai tineti cateva minute rata in apa cu o lingura de otet de vin rosu si cateva boabe de anason.
![](/ImgCnt/144/picture 001mid.jpg)
apoi spalati carnea, crestati pielita si grasimea in cateva locuri. presarati sare, piper aromatizat cu coaja de portocala (macinati piperul si amestecati-l cu coaja de portocala), paprika pe partea cu pielita.
![](/ImgCnt/144/picture 003mid.jpg)
presarati condimente intr-o farfurie, puneti pieptul cu partea necondimentata in jos si rotiti-l in asa fel incat sa "adune" toate condimentele din farfurie.
![](/ImgCnt/144/picture 004mid.jpg)
dati rata la frigider pentru 2 ore sa se marineze.
![](/ImgCnt/144/picture 005mid.jpg)
intre timp faceri sosul de coacaze. puneti mierea intr-o tigaie si lasati-o sa fiarba cateva clocote.
![](/ImgCnt/144/picture 007mid.jpg)
adaugati vinul, otetul si lichiorul si lasati sa fiarba.
![](/ImgCnt/144/picture 008mid.jpg)
spalati coacazele si scurgeti-le.
![](/ImgCnt/144/picture 009mid.jpg)
adaugati trei sferturi din coacaze in sos si fierbeti-le si pe ele cateva minute la foc mic.
![](/ImgCnt/144/picture 010mid.jpg)
cand s-au inrosit si inmuiat bine, opriti focul.
![](/ImgCnt/144/picture 011mid.jpg)
turnati sosul de coacaze negre intr-un blender si mixati bine.
![](/ImgCnt/144/picture 013mid.jpg)
strecurati sosul obtinut inapoi in cratita.
![](/ImgCnt/144/picture 014mid.jpg)
cand e gata rata, veti incalzi doar sosul impreuna cu celelalte coacaze.
![](/ImgCnt/144/picture 015mid.jpg)
prajiti pieptul de rata in putin ulei de masline, mai intai cu pielita in jos. mentineti capacul peste tigaie in timpul prajirii.
![](/ImgCnt/144/picture 012mid.jpg)
dupa cca. 5-6 minute ,la foc moderat, intoarceti pieptul.
![](/ImgCnt/144/picture 016mid.jpg)
mai mentineti inca 5 minute asa.
![](/ImgCnt/144/picture 017mid.jpg)
intoarceti iar cu pielita in jos, sa se rumeasca mai bine.
![](/ImgCnt/144/picture 018mid.jpg)
e gata cand e frumos rumenita crusta.
![](/ImgCnt/144/picture 020mid.jpg)
intre timp incalziti sosul cu celelalte coacaze fara sa le fierbeti.
![](/ImgCnt/144/picture 022mid.jpg)
scoateti carnea pe un platou si feliati-o.
![](/ImgCnt/144/picture 023mid.jpg)
aranjati feliile cat mai decorativ si stropiti-le din belsug cu sos.
![](/ImgCnt/144/picture 024mid.jpg)
se serveste fierbinte.
![](/ImgCnt/144/picture 026mid.jpg)
se poate decora cu salata verde, folosita si ca garnitura.
![](/ImgCnt/144/picture 031mid.jpg)
si acum o portie in farfurie:
![](/ImgCnt/144/picture 036mid.jpg)
in sectiune se vede ca e facuta mediu:
![](/ImgCnt/144/picture 041mid.jpg)
pofta buna!