![](/ImgCnt/490/Picture%20102mid.jpg)
![](/ImgCnt/490/picture 094mid.jpg)
![](/ImgCnt/490/picture 102mid.jpg)
blatul crocant si subtire, pe care il savurati cu atata placere, este secretul unei pizze reusite. si daca pana acum ati crezut ca nu e posibil sa reusiti asa ceva la voi acasa, in cuptoarele traditionale, atunci e bine sa aflati aceasta reteta elvetiana de pizza-galette. elvetienii sunt recunoscuti pentru stilul lor personal de a integra culturile italiana, franceza si germana (limbile lor nationale) intr-o cultura unitara, in care se regasesc foarte mult influentele vecine, dar care are si particularitatile ei incontestabile. in privinta artei culinare, aici puteti sa experimentati o gama foarte variata de retete, pornind de la cele rustice (clasicul "fondue") pana la combinatiile elegante si spectaculoase, in care bucatarii incearca sa uimeasca simturile clientilor prin combinatii pline de imaginatie.
fiindca nu au vrut ca copieze nici pizza italiana, nici galette frantuzeasca, elvetienii au creat o pizza-galette, cu totul originala, un fel de paine-lipie cu topping aromat ,care se serveste alaturi de supe creme de legume si branza fina. desigur ca o puteti servi si cu alte mancaruri, mai mult sau mai putin sofisticate, deoarece aceasta paine aromata este absolut delicioasa.
si, pentru ca este o reteta elvetiana, este foarte, foarte simpla si precisa. rezultat garantat si satisfactie maxima! sunt convinsa ca o veti repeta , pentru ca este prea buna :)
ingrediente:
blat:
-250 gr faina semi-alba sau integrala
-o lingurita rasa de sare
-1/4 cub de drojdie proaspata (sauo jumatate de pliculet de drojdie uscata)
-150 ml apa calduta
-o lingura de ulei de masline
topping:
-o lingura de ulei de masline
-o ceapa rosie
-cateva masline fara samburi
-cimbru uscat (optional)
-sare marina grosiera
![](/ImgCnt/490/picture 073mid.jpg)
cantariti faina si puneti-o intr-un bol.
adaugati drojdia (daca e proaspata, o dizolvati in apa calduta).
![](/ImgCnt/490/picture 075mid.jpg)
adaugati apa treptat, amestecand cu mana, pana cand obtineti un aluat omogen si moale. la final, adaugati uleiul si sarea.
![](/ImgCnt/490/picture 076mid.jpg)
puneti aluatul de blatul de lucru si continuati sa-l framantati timp de 5 minute, pana cand devine elastic (faceti presiune cu degetul si veti observa ca aluatul isi revine).
![](/ImgCnt/490/picture 079mid.jpg)
puneti aluatul in vas , acoperit cu un prosop, si lasati-l o ora sa creasca intr-un loc ferit de curent.
![](/ImgCnt/490/picture 080mid.jpg)
apoi intindeti blatul cu un pic de faina.
![](/ImgCnt/490/picture 081mid.jpg)
blatul trebuie sa aiba o forma ovala si sa fie de 0,5-1 cm grosime, dupa cum vreti sa iasa , mai crocant sau mai pufos.
![](/ImgCnt/490/picture 082mid.jpg)
transferati blatul pe tava acoperita cu foaie de copt. ungeti-l cu ulei de masline (eu am amestecat uleiul de masline cu putina pasta de rosii).
![](/ImgCnt/490/picture 084mid.jpg)
marginile nu se ung, se presara cu faina, ca sa ramana crocante. distribuiti compozitia pe toata suprafata unsa, fara sa incarcati prea mult blatul.
![](/ImgCnt/490/picture 085mid.jpg)
se coace in cuptorul preincalzit, la 220 de grade celsius, in jumatatea inferioara a cuptorului, timp de aprox. 25 de minute.
![](/ImgCnt/490/picture 087mid.jpg)
se serveste calduta, dar este foarte buna si rece.
![](/ImgCnt/490/picture 094mid.jpg)
miroase foarte imbietor, iar aspectul ei rustic o face foarte potrivita pentru orice supa (chiar si pt una mai deosebita, pentru ca se completeaza prin contrast) sau mancare cu sos.
pofta buna!