"pollo à la rioja" (sau "à la riojana") este o reteta delicioasa, provenita din vestita regiune viticola din nordul spaniei, cu acelasi nume. si daca reteta vine din rioja, unde vinurile sunt considerate o emblema, atunci aceasta mancare trebuia sa contina in mod sigur un sos de vin.
acest fel de mancare este destul de consistent, fiind ideal pentru zilele friguroase de iarna. aroma de vin si de chorizo aduce o savoare specifica retetei, facand-o mult mai delicioasa decat o simpla mancare de pui cu mazare.
spiritul iberic este reprezentat prin fantezia de culori si arome, imbinarea indrazneata de condimente si diferite tipuri de carne, rezultatul fiind o mancare rustica, prietenoasa, foarte apetisanta si reconfortanta.
ingrediente:
-5 pulpe de pui
-o bucata de jambon de porc (cam 250 gr)
-un carnat chorizo spaniol (dulce sau picant, dupa preferinte)
-o cana mare de vin alb sec
-o ceapa
-3 catei usturoi
-un ardei gras rosu
-o punga de mazare congelata sau 500 gr mazare proaspata (cum aveti)
-ulei de masline
-sare
-piper
-patrunjel
-o frunze de dafin
-boia de ardei
-un varf de cutit de pulbere de chimen (optional)
-ardei iute (optional)
-un varf de cutit de scortisoara (optional)
-o cana de apa fierbinte
spalati si stergeti carnea de pui, condimentati-o bine si puneti-o la calit in putin ulei de masline.
cand e frumos rumenita fiecare pulpa de pui, scoateti-le din tigaie si pastrati-le la cald.
tocati ceapa si usturoiul in felii.
in uleiul ramas, caliti ceapa si usturoiul.
adaugati ardeiul tocat felii si frunza de dafin, cand ceapa este translucida. presarati sare si piper.
amestecati bine si lasati totul la foc mediu.
intre timp, scoateti pielita de pe chorizo.
tocati carnatul in felii groase.
adaugati feliile peste legumele din tigaie.
tocati jambonul cubulete potrivite si aruncati-le si pe ele in tigaie, sa se caleasca cu celelalte ingrediente.
dupa 2-3 minute, readuceti pulpele de pui rumenite in tigaie. turnati vinul.
lasati sa clocoteasca cateva minute cu vinul, sa se evapore alcoolul si apoi turnati apa fierbinte. lichidul nu trebuie sa depaseasca nivelul carnii.
puneti un capac si lasati sa fiarba 20-30 de minute.
apoi luati capacul, adaugati o parte din verdeata si lasati sa fiarba pana cand scade sosul la jumatate (asta daca folositi mazare congelata; daca aveti mazare proaspata, puneti-o acum si lasati sa fiarba 15 minute, timp in care sosul scade).
adaugati mazarea in ultimele 5 minute de fierbere (daca a fost congelata).
amestecati bine, presarati iar cateva condimente , dupa gust.
este gata la 5-10 minute dupa ce ati adaugat mazarea, cand sosul e redus bine.
in final, se ia tigaia de pe foc si se presara mult patrunjel tocat fin.
se serveste fierbinte.
acest pui spaniol cu arome divine de vin, scortisoara, dafin si chorizo este mai mult decat un rasfat intr-o zi de iarna. este ideal pentru amatorii de mancaruri picante, cu sos de vin.
pofta buna!