![](/ImgCnt/257/Picture%20046mid.jpg)
![](/ImgCnt/257/picture 046mid.jpg)
![](/ImgCnt/257/picture 025mid.jpg)
![](/ImgCnt/257/picture 042mid.jpg)
rata cu portocale este o reteta clasica din bucataria frantuzeasca. azi va voi arata pas cu pas cum sa reusiti un preparat de 5 stele.
pieptul de rata picant va fi servit cu felii de portocale si sos caramelizat de citrice, stropit cu lichior de portocale... o nebunie de arome!
nu va temeti, reteta este pretentioasa, dar este foarte usoara, si va voi spune toate secretele pentru ca reusiti acasa la voi acest preparat frantuzesc.
ingrediente:
-3 piepti de rata (pentru 4-6 persoane)
-4-5 portocale
-5 linguri de lichior de portocale
-condimente: sare, piper, oregano, amestec "5 arome", boia iute
-2 linguri de zahar (de preferat brun)
![](/ImgCnt/257/picture 003mid.jpg)
spalati pieptii de rata si crestati partea cu pielita pana la jumatatea grosimii pieptului. presarati sare, condimentele de mai sus si frecati bine cu coaja de portocala proaspat rasa. stropiti carnea cu lichiorul de portocale si lasati-o vreo 20-30 de minute, sa se marineze.
![](/ImgCnt/257/picture 005mid.jpg)
apoi prajiti pieptii de rata in putin ulei, la foc mediu. pastrati marinata pentru sos. mai intai se pune pieptul cu pielita in jos. se acopera tigaia cu un capac si se lasa 5-7 minute.
![](/ImgCnt/257/picture 006mid.jpg)
apoi se intoarce carnea si se mai lasa 2-3 minute.
![](/ImgCnt/257/picture 008mid.jpg)
in final, carnea trebuie sa fie facuta mediu (adica in interior sa fie inca "in sange"). scoateti pieptii de rata intr-o folie de aluminiu, impachetati-o bine si lasati-o asa 15 minute.
![](/ImgCnt/257/picture 010mid.jpg)
in grasimea ramasa de la carne puteti sa prajiti niste cartofi. vor iesi deliciosi. intre timp , stoarceti 3 portocale.
![](/ImgCnt/257/picture 011mid.jpg)
dupa ce au trecut cele 15 minute de cand ati impachetat carnea, va apucati de sos. scurgeti uleiul ramas din tigaie, nu o spalati, ci adaugati 2 linguri de zahar (eu am avut alb , dar ideal este cel brun).
![](/ImgCnt/257/picture 012mid.jpg)
cand incepe sa se caramelizeze, turnati 2 linguri de lichior de portocale si marinata ramasa.
![](/ImgCnt/257/picture 013mid.jpg)
sub actiunea lichiorului, zaharul caramelizat se va intari. atentie: lichiorul este inflamabil, sa nu aprindeti ceva in apropiere ca poate lua foc!lasati-l sa fiarba la foc mic, cateva secunde , sa se evapore alcoolul.
![](/ImgCnt/257/picture 014mid.jpg)
apoi turnati sucul proaspat de portocale si lasati totul sa fiarba la foc mic. zaharul se va topi din nou.
desfaceti pachetele de staniol. observati ca s-a scurs un sos din carne. puneti carnea pe un platoul si scurgeti sosul rezultat din carne peste cel de portocale din tigaie. adaugati si o lingurita rasa de coaja de portocala.
![](/ImgCnt/257/picture 016mid.jpg)
taiati portocalele in felii (fara coaja).
![](/ImgCnt/257/picture 017mid.jpg)
fierbeti-le 2 minute in sos la foc foarte mic, apoi scoateti-le afara.
![](/ImgCnt/257/picture 018mid.jpg)
taiati carnea felii. observati ca e in sange.
![](/ImgCnt/257/picture 019mid.jpg)
asezati feliile de piept de rata in sos, stropiti-le cu sos.
![](/ImgCnt/257/picture 020mid.jpg)
asezati feliile de portocala peste ele si lasati-le la foc foarte mic, 1-2 minute. carnea nu trebuie sa fie bine facuta, ci un pic "in sange". rata, daca este foarte fiarta, devine tare, asa ca scoateti carnea din tigaie cat inca se vede ca e roz .
![](/ImgCnt/257/picture 023mid.jpg)
decorati platoul cu feliile de portocale, peste care asezati feliile de piept de rata si turnati sosul.
![](/ImgCnt/257/picture 042mid.jpg)
pofta buna!