Rata cu sos de coacaze rosii si tagliatelle mov frantuzesti (Rata "Rendez-vous français ")


Publicat: 
Categorii:Retete rata / Feluri principale / Paste / Retete frantuzesti / Retete craciun / Retete la cuptor /



5.0 - 24 voturi





preparatele din rata sunt unele dintre cele mai rafinate capodopere ale gastronomiei frantuzesti, pe care va invit sa o descoperiti odata cu aceasta reteta de sarbatoare.
francezii stiu sa te cucereasca prin rafinamentul si bunul gust caracteristic, iar pieptul de rata pregatit dupa aceasta reteta frantuzeasca este expresia pura a talentului imbinat cu o tehnica perfecta de coacere, pentru a obtine cea mai frageda friptura de rata.
combinatia cu sosul de coacaze rosii aduce o nota de flirt, de seductie, iar garnitura cu totul originala (paste cu aroma de coacaze negre) completeaza jocul de arome si tematica romantica a retetei.
inainte de a va prezenta reteta, mai am de adaugat un singur lucru: pregatiti o atmosfera deosebita, care sa se ridice la nivelul acestei retete si fiti gata sa cuceriti si... sa fiti cuceriti. odata ce veti gusta acest piept de rata, va asigur ca veti ramane fara cuvinte!

ingrediente:
-2 piepti de rata
-lichior de afine
-150 ml vin rose
-sos de coacaze rosii (sau dulceata de coacaze )
-unt
-sare
-piper
-paste cu aroma de afine (produs frantuzesc)-400 gr
-2 catei de usturoi
-o lingurita pasta de ardei iute (optional)


asa arata pastele mov frantuzesti.


fierbeti pastele in apa cu sare timp de 2-3 minute. pe pachet scrie 6 minute, dar 3 sunt suficiente. gustati-le ca sa fiti siguri ca sunt facute.


scurgeti pastele si treceti-le sub un jet de apa rece, apoi lasati-le sa se scurga.


topiti o lingura de unt si adaugati pastele.


trageti-le putin in unt, apoi adaugati 2 linguri de lichior.


amestecati si apoi adaugati 2 linguri de sos de coacaze rosii (e ca un jeleu cu fructe, deci puteti sa puneti dulceata). presarati sare si piper.


amestecati si apoi transferati pastele intr-un vas termorezistent.


dati pastele la cuptor la 100 de grade, cat sa se mentina calde pana e gata rata.
puneti o lingura de ulei si o lingura de unt intr-o tigaie si lasati sa se topeasca untul. aromatizati cu 2 catei de usturoi striviti.


crestati pieptii de rata , presarati cu sare si piper si puneti-i la prajit cu pielita in jos.


se prajeste la foc mediu spre mare. e foarte bine sa acoperiti tigaia cu un capac.


dupa 3 minute, intoarceti carnea. daca va doriti o friptura mai interesanta, ungeti crusta cu putina pasta de ardei iute super-picanta. mai lasati 2 minute si intoarceti iar.


secventa de prajire este: 3 minute pe partea cu pielita, 2 minute pe cealalta parte, apoi 2 minute iar pe partea cu pielita si inca un minut invers. total 8-9 minute la foc mare. veti obtine o coacere medie si o crusta superba. daca apasati pe pieptul de rata trebuie sa fie moale-elastic.


foarte important: nu intepati si nu presati carnea. vreti o friptura suculenta, asa ca pastrati toate sucurile in carne.
apoi scoateti pieptii de rata, puneti-i intr-o tava si acoperiti cu capac sau cu o folie de aluminiu. carnea de rata continua sa se faca , chiar si inafara tigaii.



in sosul ramas turnati 150 ml vin rose. atentie sa nu aveti focul prea mare (chiar e bine sa-l reduceti la minim) pentru ca veti adauga alcool si puteti sa flambati tigaia. daca aveti conditiile necesare si doriti sa flambati, e foarte ok sa faceti asta, dar, daca nu, mai bine reduceti focul.


lasati sa fiarba pana se evapora alcoolul si pana cand scade la jumatate. apoi adaugati o lingura de lichior. amestecati.


adaugati 2 linguri de sos de coacaze rosii.


apoi adaugati un varf de lingurita de pasta de ardei iute si in sos. combinatia dulce-picant-alcoolizat va avea efecte interesante ;)


amestecati si opriti focul.


scoateti capacul si observati ca s-a scurs un sos din carne. adaugati sosul de la carne peste sosul din tava.


feliati pieptii de rata urmand crestaturile initiale.


coacere medie inseamna ca la mijloc sa fie roz, dar sa nu curga sange.


asezati feliile de rata peste pastele fierbinti.


stropiti cu sos.


aranjati cat mai elegant portiile individuale.



stropiti iar cu sos.


delicios, elegant, de vis!
bucataria frantuzeasca ne arata inca o data ce inseamna "haute cuisine". daca veti prepara aceasta rata veti un adevarat "cordon bleu" (termen utilizat pentru a flata un bucatar si a-i recunoaste valoarea).


pofta buna!