Romantic tiramisu -reteta fara oua


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Deserturi / Retete craciun /



5.0 - 24 voturi


tiramisu este un clasic desert italian , cu o crema delicioasa pe baza de oua si mascarpone. un desert de vis, care, din pacate, nu poate fi savurat de foarte multe persoane, care nu pot sau nu doresc sa includa ouale crude in dieta lor.
reteta de fata nu are foarte multe in comun cu cea originala, dar rezultatul este surprinzator de asemanator, atat ca aspect, cat si ca gust. o bucurie, atat pentru cei ce se feresc de ouale crude, cat si pentru cei ce tin dieta si vor din cand in cand sa serveasca o cupa de tiramisu.
aveti nevoie de cateva piscoturi. pentru ca vrem sa fie dietetic, vom taia caloriile cat se poate de mult, de aceea, nu vom face un tort de tiramisu, care presupune multe straturi de piscoturi lipite, ci vom folosi cupele, ca sa punem mai putine.


taiati piscoturile in cubulete.


pentru crema vom folosi ingrediente de calitate, unele foarte dietetice: mascarpone bio (in cantitate foarte mica, 150 grame pentru 2 cupe), indulcitor natural dietetic ( sirop bio de agave sau pudra de xylitol, ajuta la scaderea caloriilor, deoarece inlocuiesc zaharul) si cateva lingurite de lichior amarula.
in tiramisu clasic se foloseste un vin licuros (marsala) sau lichior italian, amaretto. cateodata se foloseste si rom sau cognac. noi am folosit amarula, care este un lichior din fructe de marula, din africa de sud. surpriza acestui lichior este totala. este un lichior-crema, cu aroma de caramel topit in frisca si accente discrete de citrice...un parfum de vis, care indeplineste conditiile pentru o compozitie de tiramisu. consistenta lichiorului crema, gen lichior de oua, este perfecta pentru a uita de absenta oualelor.
cine nu tolereaza deloc alcoolul, chiar si in cantitati mici, poate sa il subtituie cu frisca dietetica batuta bine si amestecata cu putina esenta de migdale (sau rom). 


separat se prepara o cafea foarte tare fara zahar. sau un ness rece.


pentru cei ce nu au o problema cu consumul de lichior, pot sa adauge in cafea inca o lingurita de lichior, ca sa aromatizeze mai tare piscoturile.


crema se prepara absolut banal, amestecand cu lingura mascarponele cu siropul de agave (cat doriti de dulce) si 2-4 lingurite de lichior amarula. daca folositi un indulcitor pudra sau cristale, trebuie sa folositi mixerul, pana cand se dizolva complet in mascarpone.



cine doreste o crema mai pufoasa, deci mai asemanatoare cu clasicul tiramisu, poate sa adauge si cateva linguri de frisca batuta bine (preferabil din smantana cat mai dietetica).


noi nu am folosit deloc frisca, deoarece crema de mascarpone ni s-a parut absolut divina, matasoasa si densa, plina de arome.


bucatelele de piscoturi de inmoaie rapid in cafea (amestecata cu lichior) si se pun in cupe. atentie ca se inmoaie foarte rapid, deci nu le tineti mult in lichid.


se alterneaza straturi de crema si piscoturi si gata.



deasupra se pune praf de cacao, cernut bine.


se serveste dupa ce a stat cateva ore in frigider, ca sa se intrepatrunda aromele.


un desert romantic, usor alcoolizat, cat sa creeze atmosfera, care nu are nevoie decat de 2 lingurite...si de voi :)
pofta buna!
ps: daca nu aveti lichiorul amarula, puteti sa il inlocuiti cu crema de whisky baileys sau crema de alba (spaniol, cu arome de ciocolata alba) sau alt lichior sau whisky crema. evident, ca nu vor fi identice cu amarula, care in plus, aduce si un parfum de citrice, dar sunt foarte asemanatoare.