Somon cu sos de portocale si crusta de susan alb(Somon "Nopti albe orientale")




5.0 - 24 voturi




urmatoarea reteta aduce putin din misterul condimentelor orientale, avand ca protagonista principala una dintre cele mai apreciate arome indiene, folosita din timpuri stravechi pentru tratarea diferitelor boli, oferita ca ofranda zeilor, samanta de susan alb.
desi originile susanului salbatic sunt africane, totusi india este tara care a cultivat prima oara susanul si i-a recunoscut proprietatile. in cultura hindusa, semintele de susan sunt simbolul imortalitatii, uleiul de susan fiind folosit in ritualuri alaturii de ghee.
consumul uleiului de susan si al semintelor este considerat un act benefic pentru sanatate, femeile pretuindu-l pentru virtutile sale benefice in privinta fertilitatii si frumusetii (in asociere cu mierea), iar barbatilor fiindu-le oferit pentru a le creste energia si forta fizica.
traditiile indiene actuale asociaza susanul cu norocul si bunastarea.
minuscula samanta de susan are un gust puternic, specific, de nuca si are un continut ridicat de fier, magneziu, calciu, cupru, vitamina b1 si vitamina e. este bogata in lignani, fito-estrogeni naturali cu rol antioxidant si anti-cancer.
s-a dovedit ca se obtine un beneficiu maxim in urma consumului semintelor macinate, in pasta de susan (tahina).

reteta de somon cu portocale si susan alb, inspirata din tematica orientala a povestilor seherezadei, va aduce o combinatie minunata pentru frumusetea pielii si parului dumneavoastra. acizii grasi omega-3 din somon, vitamina c din portocale, multi-vitaminele si mineralele din miere completeaza perfect proprietatile semintelor de susan. am adaugat si un strop de sos tabasco, pentru a inviora aceasta combinatie, rupta parca dintr-o reteta de aromoterapie.
ardeiul iute si piperul negru va stimuleaza metabolismul si va intensifica ciculatia (atentie, contraindicat in boli de inima, tensiune, etc), cu rezultate benefice asupra tonusului general.

ingrediente:
-2 fileuri de somon (pentru 2 persoane)
-o portocala bine coapta
-2 lingurite de susan alb
-ulei de masline extravirgin
-cateva picaturi de sos tabasco
-sare
-piper negru
-o lingurita de miere


ungeti un vas termorezistent cu ulei de masline. spalati somonul si asezati-l in tava. presarati-l cu sare si piper. stoarceti jumatate de portocala peste fileurile de somon.


apoi stropiti fileurile de somon cu o lingurita de miere si cu tabasco. acoperiti cu folie si lasati-le 20 de minute la marinat.


presarati susanul.


acoperiti iar cu folia si dati tava la cuptor. coaceti cu folie pentru a pastra suculenta somonului si a evita arderea semintelor de susan.


se coace la 180 de grade, 25 de minute, apoi se scoate folia si se mai coace 5 minute, sa fie foarte usor rumenit, dar semintele sa ramana inca albe.
se decoreaza cu felii proaspete de portocala (care pot fi stoarse chiar inainte de servire pentru un plus de aroma).


aceasta neobisnuita reteta este foarte placut parfumata, portocalele aducand o nota de exotism, iar discreta aroma a mierii topite subliniaza gustul predominant al susanului alb.
somonul se preteaza foarte bine la combinatii exotice, iar aceasta reteta ii aduce un nou look, misterios si fermecator ca un voal alb oriental, tandru si seducator.
incercati-l, nu veti regreta, iar pielea voastra va straluci daca veti face un obicei din a consuma aceste ingrediente.
pofta buna!