Acasa    MondoChefs    Top retete        Feluri de mancare        Ingredient        Retete dupa origine        Speciale        Altele        


Nu esti inregistrat.  Login        


 
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Clatite fine si catifelate- reteta rapida de aluat de clatite
Clatite fine si catifelate- reteta ...
Pui intreg la cuptor in stil turcesc
Pui intreg la cuptor in stil turces...
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Urmareste MondoCucina pe YouTube
MondoCucina.TV

   

Tarta Linzer


Timp: 
Publicat: 
Categorii:  Deserturi / Retete cu fructe / Retete austriece / Retete craciun /







 





 
Tarta Linzer este cea mai veche reteta de tarta din lume (conform Wikipedia, data din 1696). Locuitorii Austriei, si mai ales cei din Linz, se mandresc cu aceasta reteta care a trecut bariera timpului, cucerind mereu prin simplitate si rafinament.

"Linzertorte" (asa cum ii spun nemtii) este un deliciu cu blat de alune de padure si straciatella de ciocolata, acoperit de o glazura irezistibila de fructe de padure. Un desert boem, cu aspect luxos, care poarta emblema calitatii germane.

Reteta pe care o voi prezenta este reteta traditionala a familiei unei prietene de-a mea, Dorothea, careia ii multumesc foarte mult pentru amabilitatea de a ma ajuta sa descopar secretele bucatariei austriece si elvetiene. Bunica ei este de origine austriaca si face un "Linzertorte" extraordinar de bun. Am folosit si eu reteta ei si am fost chiar impresionata de cat de simplu se face tarta Linzer. Despre gustul ei ... perfectiune germana (pardon, austriaca)!

Este ideala pentru Craciun, fiind reteta lor specifica pentru aceasta sarbatoare.

Ingrediente:

-150 gr faina

-150 gr zahar

-150 gr alune de padure macinate (merg si migdale sau nuci)

-150 gr unt topit

-50 gr ciocolata de calitate

-un ou mare

-1/2 lingurita de scortisoara

-un praf de cuisoare

-o lingurita cu varf de praf de copt

-200 gr gem de fructe de padure

-200 gr zmeura congelata

*Modificarile pe care le-am facut eu: am pus 2 oua (ca erau mici), 200 gr de faina in loc de 150, si am mai adaugat inca 200 gr zmeura proaspata, ca decor final).
Nu am realizat desupra dantela de biscuit (cum se realizeaza in mod clasic) si nici nu am aplicat figurine din blat, deoarece am vrut sa predomine aspectul de fructe de padure. 

 
Mai intai bateti bine untul cu ouale, zaharul .


Apoi adaugati faina si praful de copt. Presarati si scortisoara si un praf de cuisoare.


Dupa ce ati incorporat faina, adaugati alunele si ciocolata.


Consistenta finala este usor grunjoasa.


Turnati aluatul intr-o forma de tarta unsa cu unt si tapetata cu faina. Original, se prevede sa pastrati o treime din aluat, ca sa faceti dungi sau figurine pe deasupra, dar eu am preferat sa fac simplu, fara figurine.


Introduceti tarta la cuptorul incins la 180 de grade.


Dupa aproximativ 15 minute este usor rumenita si crescuta. O scoateti si o ungeti cu gem si presarati zmeura congelata.


Reintroduceti la cuptor inca 15-20 de minute.


Miroase divin! Cand se raceste, poate fi decorata cu fructele proaspete.


Se serveste la temperatura camerei.


Va fi o surpriza placuta pentru toti cei care o gusta, garantat!



Se poate servi simpla sau cu inghetata de alune de padure si capsuni.


Pofta buna!
*P.S.: daca vreti sa faceti dupa modelul clasic, puneti aluatul in tava (cam 2/3 din el), apoi ungeti cu gem si presarati zmeura congelata, realizati un decor din aluatul ramas peste fructe, coaceti tarta la 180 de grade, aprox. 35 de minute. Truc de la bunica Dorotheei: ungeti aluatul decorativ cu amestec de galbenus si lapte pentru o stralucire mai puternica.




Voteaza


Trebuie sa fii inregistrat(a) pentru a putea vota. Login

 

 

 
 




Alte recomandari

Curcan in sos picant
Curcan in sos picant
Pui intreg la cuptor in stil turcesc
Pui intreg la cuptor in stil turces...
Cartofi umpluti cu ciuperci si ardei
Cartofi umpluti cu ciuperci si arde...

 
Google+ Follow Me on Pinterest

 
      Retete africane
      Retete americane
      Retete argentiniene
      Retete asiatice
      Retete australiene
      Retete austriece
      Retete braziliene
      Retete caraibiene
      Retete chinezesti
      Retete cipriote
      Retete egiptene
      Retete elvetiene
      Retete evreiesti (israeliene)
      Retete exotice
      Retete frantuzesti
      Retete germane
      Retete grecesti
      Retete indiene
      Retete Insulele Reunion
      Retete italiene
      Retete libaneze
      Retete macedonesti
      Retete marocane
      Retete mexicane
      Retete olandeze
      Retete orientale
      Retete pakistaneze
      Retete portugheze
      Retete romanesti
      Retete rusesti
      Retete sarbesti
      Retete spaniole
      Retete thailandeze
      Retete tunisiene
      Retete turcesti
      Retete unguresti
 
 
      Aperitive
      Clatite
      Deserturi
      Feluri principale
      Garnituri
      Paste
      Retete craciun
      Retete de post
      Retete vegetariene
      Salate
      Sosuri
      Supe si ciorbe


 
 
      Retete ardei
      Retete avocado
      Retete carne tocata
      Retete cartofi
      Retete cu fructe
      Retete curcan
      Retete de iepure
      Retete de porc
      Retete fructe de mare
      Retete miel
      Retete orez
      Retete peste
      Retete pui
      Retete rata
      Retete vinete
      Retete vita
 
 
      Cocteiluri
      Retete dieta Montignac
      Retete dieta South Beach
 
 
 
Copyright © 2014, mondocucina.ro

Developed by IQCapital
Education: eastchance.com | bursemaster.ro
Food and lifestyle: mondocucina.ro | recipesfantasy.com | mondorecipes.com | mondorecetas.es | mondecuisine.fr | retetedevis.ro