Tort Cataif cu frisca


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Deserturi / Retete romanesti /



5.0 - 24 voturi



cataiful este un desert de origine turceasca. reteta originala de cataif este foarte dulce, consta intr-un blat de fidea copt, aromatizat cu un sirop foarte gros, asemanator celui de dulceata, deasupra caruia se presara nuci macinate sau fistic. se mai poate servi si cu caimac.
pentru ca este extrem de dulce cataiful arabesc, am preferat reteta de cataif romanesc, cel care se gasea in cofetariile noastre, cu sirop mediu indulcit si cu multa frisca.
 
ingrediente:
-un blat de cataif (daca nu gasiti, puteti sa il preparati din fidea foarte subtire)
-sirop: 550 ml apa, 260 gr zahar, 3-4 bucatele de lamaie, o lingura suc de lamaie, o esenta de vanilie
-600 ml smantana lichida pentru frisca
-100 gr zahar sau dupa gust
-un pliculet intaritor de frisca (optional) 
asa arata blatul precopt de cataif.

se da blatul la cuptor, pentru 7 minute, sa se mai rumeasca putin, la 180 grade. daca nu gasiti blaturi de cataif, cumparati fidea subtire, o intindeti pe o tava unsa cu putin unt topit si o coaceti pana se rumeneste usor deasupra.
intre timp se realizeaza siropul. apa se pune la fiert, se adauga zaharul. 

dupa ce fierbe aproximativ 7 minute, se adauga feliile de lamaie si se mai lasa sa fiarba 2-3 minute. nu puneti multa lamaie si nici nu o fierbeti mult, sa nu se amarasca siropul.

la final, adaugati o esenta de vanilie. siropul trebuie sa fie dulce-usor acrisor. eu am mai pus si o lingura de suc proaspat de lamaie, ca sa fie pe gustul meu. 

se scoate blatul din cuptor, cat e fierbinte se insiropeaza cu tot siropul cald. 


se mai introduce 5 minute in cuptor, apoi se scoate si se lasa la racit.
intre timp bateti smantana rece cu zaharul si, daca e nevoie, la final puneti si intaritorul de frisca. cand e racit bine blatul, se indeparteaza cu o lingura stratul rumenit de deasupra si se pune frisca. peste frisca puneti blatul rumenit pe care l-ati pus deoparte.

daca ati folosit fidea, nu mai faceti aceasta etapa. impartiti tava cu fidea  insiropata in 2 jumatati egale, puneti frisca peste prima jumatate si apoi asezati a doua jumatate peste frisca si rezulta cele 2 straturi de blat.


peste frisca se pune stratul subtire de blat pe care-l rasfirati cat de cat uniform. 

se acopera si se da la frigider minim 3 ore. 

se serveste foarte rece. blaturile se mai inmoaie si de la frisca. aromele se intrepatrund mai bine cu cat sta mai mult la rece. 

pofta buna!