Tort Macaroons cu crema de zmeura si mascarpone


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Deserturi / Retete cu fructe / Retete frantuzesti / Retete craciun /



5.0 - 26 voturi


aniversarile sunt in general momente mai deosebite pentru rasfaturi culinare. fie ca este o zi de nastere sau o sarbatoare, dorim sa fim inconjurati de familie si prieteni in compania unor preparate apetisante si cat mai originale.

astazi va prezentam un tort foarte special, cu blaturi de macaroons cu aroma de zmeura, crema de mascarpone si crema de zmeura. totul desavarsit de un minunat jeleu de zmeura si frisca.
macaroons sunt acele fursecuri frantuzesti foarte fine si catifelate, crocante la exterior, dar cu miez moale, ca de martipan.

reteta: blaturi: 125 grame pudra de migdale, 225 gr zahar pudra, 4 albusuri, 30 gr zahar tos, cateva lingurite de sirop de zmeura, pentru aroma si culoare (sau colorant alimentar, dar noi am dorit sa evitam e-urile). se amesteca zaharul pudra cu pudra de migdale. albusurile se bat ferm cu zaharul cristalizat, pana stau bat. se amesteca usor cu o spatula albusurile cu pudra pana se omogenizeaza. se imparte aluatul in 3 portii, 2 vor fi blaturi si dintr-o portie se vor forma mici fursecuri. se toarna fiecare cantitate de blat in forma rotunda de tort, tapetata cu hartie de copt. se lasa la temperatura camerei o ora, pana cand vedeti ca suprafata s-a intarit si apoi se coace la 180 grade, timp de 20 minute fiecare. portia pastrata pentru micile macaroons se pune in pos si se spriteaza mici fursecuri rotunde, de aceeasi marime, se lasa sa se usuce 30-40 minute inainte de a le coace (coacerea pentru fursecuri este 180 grade, 8 minute).
cat timp se racesc fursecurile si blaturile preparati cremele.

450 grame de mascarpone se amesteca cu 450 gr frisca. se imparte in doua. o jumatate va fi crema de mascarpone cu vanilie (adaugati esenta de vanilie), in a doua jumatate, adaugati cateva linguri de dulceata de zmeura, va fi o crema roz, de zmeura. separat, preparati un jeleu de zmeura din 400 grame de zmeura, 200 grame zahar (sau mai mult , daca doriti foarte dulce) si un plic de gelifiant natural cu pectina.

cand blaturile sunt reci, le decolati cu grija de pe hartia de copt, atentie ca sunt fragile. montati alternativ blaturile,crema alba, crema roz (in care puteti pune si zmeurici proaspete), jeleul. se orneaza cu jeleu si frisca pe margini. pe lateralul tortului, ungeti cu frisca sau crema alba si fixati cate un fursec.
atentie, blaturile si fursecurile nu trebuie sa se arda, sa devina maronii, ci raman roz. deci, adaptati coacerea la cuptorul vostru.
se da tortul la frigider minim 8 ore inainte de servire. mai bun este a doua zi (daca mai ramane)! :)

pofta buna!