Iahnie de fasole cu legume, costita afumata si carnati


Publicat: 
Categorii:Retete romanesti /



5.0 - 25 voturi



una dintre cele mai cunoscute mancaruri traditionale romanesti este fasolea cu carnati. servita de 1decembrie , ziua nationala, aceasta mancare a devenit simbolica pentru preparatele tipic romanesti.
reteta de fata va propune un mod mai ingenios de a prepara fasolea de 1 decembrie:cu 2 feluri de boabe(albe si pestrite), multe legume si un plus de savoare dat de costita si carnatul afumat care vor fierbe in final cu fasolea si ii vor da un miros foarte imbietor.


pentru fasole, incepeti cu seara inainte: spalati bine fiecare tip de fasole, puneti-le in 2 vase cu apa rece si lasati-le peste noapte sa se umfle. nu amestecati fasolea, intrucat fiecare sortiment are timp de fierbere diferit, asa ca e mai bine sa faceti fierberea separat.



a doua zi, aruncati apa in care au stat boabele, puneti alta apa si lasati oalele sa fiarba 15 minute.


apoi aruncati prima apa de fierbere, puneti iar apa clocotita peste fasole, adaugati o lingurita de bicarbonat (in fiecare oala) si lasati sa fiarba neacoperit, la foc mic, pana cand boabele sunt moi, dar intregi.


intre timp, va ocupati de legume si carnea afumata (puteti sa adaugati doar legume si sa o faceti de post).
pregatiti 2 ardei grasi, o ceapa, un morcov, o tija de telina(sau o radacina mica de telina).


spalati bine legumele, curatati-le si tocati-le. costita se taie fasiute, iar carnatul rondele.


caliti legumele in putin ulei. mai intai puneti ceapa si leguminoasele.


apoi ardeiul gras.


cand sunt sticloase, adaugati o cana mare de suc de rosii si o lingura de bulion.


amestecati bine, lasati sa fiarba la foc mic.


intre timp, scurgeti surplusul de apa de la fasole, amestecati cele 2 sortimente intr-o singura oala, lasand apa in care au fiert doar cat sa acopere boabele.


turnati legumele peste fasole.


amestecati si lasati sa mai fiarba la foc mediu spre mic. potriviti de sare, piper si alte condimente (ar merge si cimbru uscat, oregano).


caliti carnatul si costita.


dupa ce a mai fiert fasolea cu legumele vreo 10 minute si a scazut putin, adaugati carnea. daca aveti frunze de telina tocati-le fin si adaugati-le si pe ele, tot acum.




mai lasati sa fiarba si cu carnea inca 10-15 minute, sa imprumute aromele afumaturilor. cand e gata, e bine scazuta, cu un sos gros. puteti adauga marar sau patrunjel tocat fin, dupa ce opriti focul.


pofta buna!