Rata cu portocale si rozmarin


 
 
Autor
O reteta eleganta de piept de rata, ideala pentru ocazii speciale in care vreti sa impresionati.
 



Timp total
45 min


Nivel dificultate
Mediu



Numar portii
4


Publicat 


Ingrediente:
2 bucati piept de rata
2 portocale bio
otet balsamic
1 lingura miere
1 fir de rozmarin
sare
piper
50 ml vin alb
 
Mod preparare:
Pieptul de rata se spala bine, se sterge cu un prosop de bucatarie , se presara cu sare si piper si se formeaza o rulada umpluta cu felii de portocala, groase de 1 cm. Pielea va fi in exterior, , pentru a se rumeni frumos. Peste fileul de deasupra se pun 2 felii de portocala, un fir lung de rozmarin si se strange rulada cu ata alimentara.





Intr-o tigaie unsa cu ulei de masline se prajeste rulada la foc mediu. Atentie, va lasa destula grasime pieptul de rata, deci nu puneti decat foarte putin ulei. Rulada se rumeneste pe toate partile.









Se scoate rulada intr-o tava termorezistenta si se stropeste cu otet balsamic. Se adauga zeama de la o portocala. Apoi se introduce la cuptor, la 160 grade Celsius, timp de 10 minute.





Rulada se lasa sa se racoreasca 10 minute inainte de feliere. Intre timp se prepara sosul. Grasimea din tigaia in care s-a prajit rulada se scurge, lasand doar 2-3 linguri. Peste grasime se toarna sosul din tava, lingura de miere, vinul alb si o lingurita de coaja rasa de portocala. Se fierbe sosul la foc mare,pana devine gros si siropos. Se strecoara sosul si se serveste cu friptura.







Rulada se feliaza cand e calduta (atentie, este foarte important sa lasati timpul de repaus, pentru a nu pierde sucurile din carne in timpul felierii). Feliile vor fi groase de 1,5 cm. Se serveste cu sos si cartofi prajiti in grasimea de rata.









O reteta foarte aromata, ideala pentru sarbatorile de iarna sau o cina romantica! Pofta buna!